DOĞAL YABAN MERSİNİ TÜRLERİ:
Kültür yaban mersinine
oranla meyveleri daha küçük ve dayanıksızdır. Raf ömürleri kısa
oldugundan toplanıldıgından hemen tüketilmesi gerekmekte veya reçel
marmelat yapılmalıdır. Reçel, marmelat yapımında meyveler kültür yaban
mersinine göre daha çok renk vermektedir. Maliyetin düşük olması ve
meyvenin suyunun daha iyi renk vermesinden dolayı reçel firmaları için
aranılan bir üründür. Meyveleri toplanıldıktan sonra dondurucularda
dondurularak yada şoklanarak uzun süre saklanabilir. Bu şoklanmış
meyveler reçel, marmelat ve meyve suyu yapımında kullanılmaktadır.
Sağlık açısından da çok
değerli bir üründür. Kültür formlu yaban mersinlerine oranla daha yüksek
antioksidan içeriğe sahiptir. Firmamız doğal yaban mersini kurutulmuş
ve dondurulmuş ürünlerini satmaktadır.
1 Adi yaban mersini (Vaccinium myrtillus)
Kahverengi gövdeli ortalama 10-75 cm, bazen 1 m’ye kadar çıkabilen yaprak döken bir çalıdır. Yaprak kenarı tam olan ucu yuvarlak oval yapraklar 4-30 mm uzunluğunda ve 2-15 mm genişliğinde mavi-yeşil ağsı damarlıdır. 4-6 mm uzunluğunda vazo biçimindeki soluk pembe sarkık çiçekleri vardır. Yaz sonunda olgunlaşan yenebilen tatlı, küçük sulu ve etli meyvesi 5-8 mm çapında koyu mavi-siyahdır.
Geniş bir yayılış sahası vardır. Pireneler, Alpler ve Kafkasya; Asya’da Japonya ve Çin son olarak Kuzey Amerika’da Sierra Nevada ve Kayalık Dağlarında bulunur. Türkiye’de Karadeniz’in kuzey doğusunda rastlanır.
Bozkır, tundra, fundalık ve kozalaklı orman altlarında deniz seviyesinden 1700-3400 m yükseltideki ıslak asidik topraklarda yetişir.
3 -Kafkas yaban mersini (Vaccinium arctostaphylos)
2-KÜLTÜRÜ YAPILAN YABAN MERSİNİ TÜRLERİ
Ticari değere sahip ,bahçe tesis etmek suretiyle yetiştirilen türlerdir. Fidanları doku kültürü olarak üretilir . Meyveleri taze tüketime ve sanayiye uygundur . Sitemizde resimlerine ve bilgilerine yer verilen yaban mersinileri bu türlere aitdir.
1- Yüksek Çalı Formlu Yabanmersini (Vaccinium Corymbosum)
Kışın yaprağını döker ,2-4.5 m boylanabilir. Ancak kültüre alındığında 1-3 m arasında boylanmasına müsaade edilir.Yaprakları eliptik veya ovaldir. Yaprak 7.5 cm uzunluğunda alt yüzeyler ince tüylü kenarları düz ve dip kısmına yakın ekstradan çiçek nektarını görülebilir. Yaprağın üst epidermisi mum tabaksıyla kaplıdır. Stomalar yaprak alt yüzeyinde bulunur.
Düzenli meyve verme ve gelişme için tavşan gözü yaban mersini çeşitlerinden daha yüksek soğuklamaya ihtiyac duyarlar.Kuzey orjinli yüksek çalı formlu yaban mersini çeşitleri , Tavşan gözü yabanmersinine göre kış şartlarına daha dayanıklıdır. İklime alışmaya bağlı olarak sürgünleri -20 ile -40 ºC zarar görür. Çiçek tomurcukları dinlenme dönemindeyken -30 ile -35 ºC dereceye kadar dayanabilir. Meyveleri 1.5-2 gram ağırlığında olup meyve rengi mavi siyah , meyve kabukları yumuşak , çekirdek sayıları ise daha azdır. Çiçeklemeden sonra 45-75 gün içerisinde meyveleri olgunlaşır.
2-Tavşan Gözü Yaban Mersini ( Vaccinium Ashei Reade)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder