1. Sıcaklık:
Don olayı olmayan en az 160 günlük
yetiştirme periyodu ister. Gelişmesi için 2000 gün derece sıcaklık
ister. Soğuklama süresi 650-850 saat arasındadır
2. Soğuklara Dayanım:
Gözler -26.3 ila -29.1 dereceye kadar,
gövde -26.3 ila -29.1 dereceye kadar , çiçekler -26.3 ila -29.1
dereceye kadar dayanıklıdır.
3. Gün Uzunluğu:
Uzun günler bitkideki negatif gelişmeyi
teşvik ederken yaz sonları ile sonbahar aylarındaki kısa günler meyve
tomurcuğu gelişimini arttırır.
4. Toprak Koşulları:
Yaban mersini organik maddece zengin ve
asitli toprakları sever. Yetiştiricilik için doğal yaşam alanları veya
buralara yakın yerler tercih edilmelidir.
Yaban mersini, saçak kök miktarı çok
fazla olan yüzlek kök yapısına sahip bir bitkidir. Toprak tipine bağlı
olarak kökleri 1 metre derine inebilmektedir. Asıl görev yapan kökler
toprak tabakasının üstten 25-30 cm’lik kısmında yer alır.
Yaban mersini fidanlarının dikiminden en
az 6 ay önce bahçe toprağı tahlil ettirilmeli ve pH’nın ayarlanması
için gerekiyorsa 6 ay önceden kükürt uygulaması yapılmalıdır. Toprak
pH’sı 5.5’in üzerinde ise kükürt uygulaması yapılarak toprak asitliği
değiştirilebilir. Kükürt uygulaması ile kireçli toprakları yaban mersini
yetiştiriciliğine uygun hale getirmek mümkün değildir. Dikim yapılacak
toprağın pH değeri 3.7’den aşağıda ise bu durumda kireçleme tavsiye
edilebilir. Yüksek boylu çalı formundaki yaban mersinileri için en uygun
pH değeri 4.0-5.2 arasındadır ve optimum pH değeri 4.5’tir. Yaban
mersini bahçesindeki toprağın pH değerinin yüksek olduğu durumlarda
demir ve çinko eksikliği ortaya çıkar ve bu olay, yeni gelişen organları
etkileyerek bitkinin gücünün kaybolmasına sebep olur.
5-Dikim, Aralık ve Mesafeler :
Bölgede kış soğukları ile muhtemelen don
olaylarına bağlı olarak dikim ilkbaharda yapılabilir. Fidanlar
fidanlıktaki veya saksıdaki derinlikleri kadar derine dikilmelidir.
Derin dikim yapılmamalıdır. Dikim sonrası sıra boyunca 60-120 cm
genişliğinde ve 15-20 cm kalınlığında maçlama yapılmalıdır.
Yaban mersini yetiştiriciliği yapılan
ülkelerde dikim mesafesi sıra üzerinde 120 cm, sıralar arasında ise 300
cm olup, bu aralık ve mesafeler 150 ile 300 cm’ye kadar
çıkarılabilmektedir. Yaban mersini yetiştirilicinde yaban mersini
sıraları arasındaki mesafe 250 cm’den daha az olmamalıdır. Bu mesafe
hasat sırasında işçilerin rahat çalışabilmesi için gereklidir.
Doğu Karadeniz bölgesinde güneşin az
olmasından dolayı meyvelerin güneş ışığından faydalanması için sıra
üzeri en az 150cm arası ,sıralar arası mesafe 200 cm – 250 cm arasında
olması gerekmektedir. Sıra aralarının yönünün güney-doğu yönünde
olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Güneş ışığının sıra aralarına
girmesi açısından bu dikim şekli önerilmektedir.
1 dekar araziye tarla yapısına ve tarlada setlerin oluşma durumuna göre bu sayı 250 -300 adet arasında fidan dikilebilmektedir.
6. Gübreleme :
Yaban mersini yetiştiriciliğinden
beklenen sonucu almak için sıkça fakat azar azar gübreleme yapılmalıdır.
Yaban mersini bitkisi aşırı gübrelemeden zarar görür, hatta ölebilir.
Bu konuda en ideali, başlangıçta azar azar gübre vermek ve
yetiştiricilikte tecrübe sahibi oldukça kullanılan gübre tipi ile toprak
yapısına bağlı olarak gübre miktarını artırmaktır. Yaban mersini, kolay
çözünen ve sıvı gübrelere karşı son derece hassastır. Gübreler,
bitkinin kök bölgesinde belli bir noktaya yoğunlaşacak şekilde
verilmemelidir. Azotu nitrat şeklinde içeren gübreler yaban mersinine
asla verilmemelidir. Üre, kükürtle kaplanmış üre ve amonyum sülfat
uygun olan gübrelerdir.
Yaban mersini fidanları dikilirken
açılan dikim çukuruna ticari gübre konulmaz. Dikim sonrası yapılan
sulama veya yağan yağmurlarla toprak iyice sıkıştıktan sonra bitki
başına %2 oranında magnezyum içeren 12-4-8 gübresinden 30 g. verilir.
Üre, organik kaynaklı veya amonyak formunda azot kullanılmalıdır. İlk
yıllarda sulamanın fazla yapılması ve drenaj da iyi ise yavaş çözünen
azotlu gübreler tercih edilmelidir. Gübre, bitkinin kök kısmından
itibaren 60 cm uzağında açılan çiziye verilmelidir. Bu işlem Nisan,
Haziran, Eylül ve Ağustos aylarında tekrarlanır. Malçlama amacıyla
kullanılan materyaller hem fazla miktarda kullanılmış hem de kalın
olarak serilmiş ise bitki başına 30 g. yerine 45 g. gübre verilmelidir.
İkinci yıl, bitkinin dip kısmından itibaren 1 m uzakta açılan dairesel
çiziye 12-4-8 gübresinden bitki başına 60 g. olacak şekilde gübreleme
yapılır. Üçüncü ve daha sonraki yıllarda, bitkinin dip kısmından 120 cm
uzakta açılan dairesel çiziye veya bitkilerden 90-120 cm uzakta açılan
banda uygulanmak suretiyle, bitki başına 90 g. olacak şekilde gübre
verilir.
Ekin Doğal Ürünlerin Notu:
Gübre seçiminde yapılacak yanlışlık fidanın kuramasına neden olabilir.
Bu nedenle yanmış hayvan gübresi yada organik gübrelerin kullanılması
daha doğru olacaktır.
7. Sulama :
Verim çağına ulaşmış olan bir yaban
mersini bitkisi yıllık olarak 2540 mm suya ihtiyaç duyar. Bu suyun büyük
kısmı yağmurlarla karşılanmalıdır. Verime yatmış bir yaban mersini
bitkisi mart ayı boyunca yaklaşık olarak 15.3 mm suya ihtiyaç gösterir.
Bu suyun sulamalarla veya yağmur suyu ile temin edilmesi gerekir. Yaban
mersini’nde iyi bir büyüme ile sürekli verim için büyüme periyodunca
toprak neminin uygun seviyede tutulması gerekir ve sulama yapılmalıdır.
Su, bahçeye yeni dikilmiş olan yaban mersini fidanlarının canlılığı için
son derece kritiktir. Yaban mersini kökleri yüzlek ve çoğunlukla saçak
köklerden oluşur. Bitkide kuvvetli bir gelişmenin olabilmesi için dikimi
takip eden ilk 2 yıl boyunca haftada 25.4-82.6 mm suya ihtiyaç vardır.
Karadeniz Bölgesinde ilk bahçe tesis aşaması olan 1-2 yıl sulama sistemi
yapılmaksızın yaban mersini yetiştiriciliği yapılabilmektedir.
8. Budama :
Yaban mersinileri budama dikim ile
başlar ve her yıl ilkbahar öncesi gözler uyanmadan tekrarlanır. Yaban
mersini diğer meyve türlerine göre çok daha az budamaya ihtiyaç
duyduklarından budama çok önemlidir. Yaban mersinleri, yeni sürgün
oluşumu ve bol meyve için budanırlar budama zamanı çiçeklenme periyodu
üzerine etkilidir. Sonbaharda budanan yaban mersini ilkbahar öncesi
budananlara göre daha geç çiçek açarlar. Bu durum ilkbahar geç
donlarının zarar riskini azaltır. Ancak sonbaharda budananlar aşırı kış
soğuklarından zarar görebilir. Budama yapılmayan bitkiler erkenden
uyanır ve geç soğuklardan zarar görür. Gözler kabarmaya başlayınca veya
çiçeklenme meydana geldiğinde asla budama yapılmaz.
9. Hasat :
Yaban mersini meyveleri salkım şeklinde
oluşur ve bir salkımda genelde 5-100 dane (berry) meydana gelir. Yaban
mersini meyveleri çeşide, budamada bırakılan odun tipine ve iklime bağlı
olarak 4-12 hafta içinde olgunlaşırlar. Olgunlaşma sırasında meyveler
yumuşar, reklenme artar, tatlanma meydana gelir ve taneler irileşir.
Klimakterik olan yaban mersini meyveleri pembe iken toplansalar da
olgunlaşmaya devam eder. Ancak tam olgunlaşmadan toplanan meyvelerin
kaliteleri sürgünler üzerinde olgunlaşanlara göre daha düşüktür.
Yaban mersini meyveler farklı zamanlarda
olgunlaştıkları için olgunlaşma periyodu boyunca haftada en az bir kez
hasat yapılmalıdır. El ile hasatta olgun meyveler başparmak ile işaret
parmağı yardımıyla salkımdan ayrılarak avuç içine doğru
yuvarlatılmalıdır. Böylece olgunlaşmış taneler salkımda kalır, hasat
edilen taneler yara-bere almadan toplanmış olur. Hasat sırasında her iki
elin de serbest hareket edebilmesi amacıyla sırt veya bele takılabilen
kapların kullanılmasında yarar vardır. Meyveler taze tüketime
sunulacaksa doğrudan satılacakları kutular içinde toplanmalıdır. Hasadı
yapan kişi mümkün mertebe en az taneyi avucunda biriktirmelidir. Böylece
meyveler ezilmez, bozulmaz ve tanelere çekici, sağlıklı görüntü veren
pus tabakası silinmez.
Taze olarak tüketilecek yaban mersini
meyvelerine bir örnek, mavi renkli, dolgun, sert, hasarsız ve temiz
olmalıdır. Yaban mersini meyveleri genel olarak 0,5 litrelik plastik,
karton, ağaç kaplama veya kağıt hamurundan yapılmış olan kaplara
doldurulur.
Kabın üzerine gerilecek olan şeffaf
film, su kaybını azaltırken meyveleri tozdan korur ve güzel görünmesini
sağlar. Bu kaplar daha sonra bir sırada 12 paket alan odundan yapılmış
kafesli sandıklara doldurulur.
Düz ve teraslanmış alanlarda yaban
mersini hasat makineleri kullanılabilir. Hasat makinelerinin ekonomik
olması için bahçenin en az 50 da olması gerekir. Ancak, makineli hasatta
meyveler zarar görebileceği olgunlaşmamış meyveler de toplanabileceği
ve meyvelerin raf ömrü azalacağı için işgücünü ucuz olduğu yerlerde el
ile hasat tavsiye edilmelidir. Yaban mersinileri yağmurlu havalarda
hasat edilmez ve hasat sonrası ön soğutma yapılarak meyvelerin bahçe
sıcaklığının düşürülmesi gerekir. Böylece meyvelerin raf ömrü artmış
olur.
Yaban Mersini Hasat Makinesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder